top of page
  • Facebook
  • Instagram
spiruline bassin.jpg

Спирулината супер храна

Спирулина "Arthrospira platensis" е многоклетъчна цианобактерия: микроорганизъм, близък до "сините водорасли". Връзка между царството на растенията и животинското царство, тя се появява с първите живи същества преди повече от 3,5 милиарда години. Тази спираловидна нишка с размери около една десета от милиметъра съдържа повече от 60 основни хранителни вещества, които много лесно се усвояват от тялото. Спирулина се намира в топлите, солени и плитки води на Субтропичния пояс. При оптимални условия щамът нараства с 20% на ден. Ацтеките, които са открили неговите добродетели, го наричат ​​"земно сирене". Племената Канембу в Чад, които го консумират, са редовно предпазени от недохранване и се радват на забележително дълголетие по местни стандарти. Тя съществува и ние все още откриваме различни щамове на няколко места по света: в Индия, в Китай, но също и в Камарг .... (Виж  Wikipédia)

spiro microscope 3.png

Хранителни елементи в сухата спирулина

Протеин = 65 % от теглото (норма : >50)
Въглехидрати= 15 % от теглото
Минерали = 7 % от теглото (общо: <10)
Липиди = 6 % от теглото
Фибри = 2 % от теглото
Вода = 5 % от теглото (норма : <10)

spiruline fraiche 1.png

Витамини

Бета-каротин = 1400 мг/кг

E (Токоферол) = 100 мг/кг

B1 (Тиамин) = 35 мг/кг

B2 (Рибовлавин) = 40 мг/кг

B3 или PP ( Ниацинин) = 140 мг/кг

B5 (Пантотенова киселина) = 1 мг/кг

B8 или H (Биотин) = 0,05 мг/кг

B12 (Кобаламин) = 3,2 мг/кг

(счита се за неусвоими към днешна дата)

Инозитол= 640 мг/кг

K (филохинон) = 20 мг/кг

Пигменти

Фикоцианин = 150 g/kg

Хлорофил = 11 g/kg

Каротеноиди = 3,7 g/kg

(от които бета-каротин= 1,4 g/kg)

Спирулина съдържа:

  • повече протеин от говеждо месо

  • повече желязо от спанак

  • повече витамин А от морковите

  • повече калций, отколкото в млякото

Но също

  • Консумация на 2 kg CO2 на kg произведена спирулина

  • водата, изразходвана за производството на един кг спирулина, е равна на 2% от тази, изразходвана от един вол за производство на 1 кг месо

И дори повече

Тук ви позволяваме да гледате подкаста на Кристоф Бернар (Althea Provence), наистина завършен на всички нива, лесен за разбиране и преди всичко напълно обективен

Аминокиселини

Аланин = 47 гр/кг

Аргинин = 43 g/kg

Аспаргинова киселина = 61 g/kg

Цистеин = 6 g/kg

Глутаминова киселина = 91 g/kg

Глициния = 32 g/kg

Хистидин = 10 g/kg

Изолевцин = 35 g/kg

Левцин = 54 g/kg

Лизин = 29 g/kg

Метионин = 14 g/kg

Фенилаланин = 28 g/kg

Пролин = 27 g/kg

Серин =32 g/kg

Треонин = 32 g/kg

Триптофан = 9 g/kg

Тирозин = 30 g/kg

Валин = 40 g/kg

Минерали

Калций = 10000 mg/kg

Кром = 3 mg/kg

Мед = 12 mg/kg

Желязо = 1800 mg/kg

Магнезий = 4000 mg/kg

Манган = 50 mg/kg

Фосфор = 8000 mg/kg

Калий = 14000 mg/kg

Натрий = 9000 mg/kg

Цинк = 30 mg/kg

Ензими

Супероксид дисмутаза = 1,5 милиона единици / kg

Както е посочено в края на този подкаст, качеството на спирулина е най-важният вектор. Спирулината не успява да фиксира тежките метали, съдържащи се във водата за култура. Водата за SPIRO® се третира чрез серия от филтриране тип ултра филтриране, което осигурява вода без замърсители. След като тази ултра филтрация бъде извършена, се прилага UVC обработка чрез отворен реактор. Не съхраняваме водата след третиране, третирането се извършва според нашите нужди. Всеки месец се извършва анализ, за ​​да се потвърди качеството на нашата култивирана вода.

Mr Christophe Bernard - Althea Provence

Какви са противопоказанията за спирулина?

Спецификата на спирулината се крие в богатството на нейния състав, в който се намират в изобилие например желязо, витамини, микроелементи или дори фенилаланин или фикоцианин.

Именно заради това богатство на хранителни вещества ние консумираме тези водорасли и че спирулината може да помогне за отслабване, например, или за понижаване на холестерола и триглицеридите, но именно за това богатство спирулина може, в определени специфични случаи, да влоши положението и да навреди на здравето.

Поради това като предпазна мярка спирулината не се препоръчва на хора:

  • страдащи от хемохроматоза (излишък на желязо в кръвта)

  • с бъбречна недостатъчност

  • страдащи от фенилкетонурия

Всъщност спирулината е микроводорасло с високо съдържание на желязо, така че ако страдате от хемохроматоза, доста рядко генетично заболяване, което се проявява с излишък на желязо в кръвта, това може да доведе до интоксикация на кръвта. Консумацията на спирулина ще бъде вредна за органи като черен дроб, панкреас, сърце, хормонални жлези, но и за ставите, тъй като с повишаване на нивото на феритин в кръвта в тези органи ще се отлага желязо.

При бъбречна недостатъчност високото съдържание на протеин в сините водорасли може да причини проблеми. Това е така, защото протеиновият метаболизъм увеличава токсините и отпадъците в кръвта и тъй като ролята на бъбреците е да отстраняват тези токсини и отпадъци, тя може да ги изтощи и да доведе до усложнения.

По отношение на фенилкетонурия, това е рядко генетично заболяване, свързано с дефицит на фенилаланин хидроксилаза, което води до натрупване на фенилаланин в кръвта и мозъка. Тъй като спирулина е богата на фенилаланин, това може да повиши рисковете.

Спирулина
Благодаря ви.
spiruline

Понеделник-Петък                                                  9Ч-18Ч

Спиро 1 телефон                             +359 (0)895 668 397

Имейл                                                  info@spiroline.bg

Пловдив, България

  • Facebook
  • Instagram

© 2021 - 2022 by Spiro Line Europe

bottom of page